Józan paraszti ésszel

 Kilenc éve kezdtem blogírásba. Mindig a józan paraszti ész vezérelt, sohasem ennek vagy annak az érdeknek való megfelelés, vagy ellenállás. Azonban ahogy a minap gyerekeknek beszéltem a paraszti gondolkodásról, magam is megértettem, mit is jelent mindez.

 A paraszt azt jelenti: egyszerű. Ezt sokan együgyűnek, primitívnek értelmezik. Oka a történelemben fedezhető fel: a parasztokat az urak mindig lenézték, s ez a mai korban annyira átterjedt, hogy úrnak sem kell lenni ahhoz, hogy megvetőleg parasztnak csúfolják az emberek egymást.

 Józan paraszti ésszel gondolkodni azonban nem egyenlő minden egyszerű gondolkodással. Sokan azért nézik le a józan paraszti észt, és azért tartják eredménytelennek, mert összekeverik azt nagyon sok bugyuta gondolkodással.

 A paraszti ész meggyőződésem szerint nem azonos a józan paraszti ésszel. Lehet egyszerűen gondolkodni így is és úgy is. Azaz józanul és részegen is.

 Lehet gondolkodni a világról, s benne az emberekről és a problémákról józanul, de lehet részegen is. Részegség alatt pedig nem feltétlenül az alkoholos befolyásoltságot értem, hanem minden más részegséget, ahol a józan gondolatok helyét az indulatok, a gyűlölet, a másik ember vádjai foglalják el.

 Részegséget okozhat felsőbbrendűség érzés, okozhat egy hatalmi pozíció, okozhat a tanulatlanság, de okozhat a sok tanulás is. Amikor valaki többnek gondolja magát másoknál.

 Sok ilyen egyszerű gondolkodó ember van, akik lejáratják sajnos az egyszerűen való gondolkodást. Rengeteg ilyen hozzászólást, kommentet olvashatunk az interneten, de az élet sok más területén is láthatunk ilyet különböző emberi reakciókban, megszólalásokban.

 Józanul gondolkodni véleményem szerint annyit jelent, hogy egyrészt tisztában vagyunk azzal, hol van a helyünk a világban, másrészt a magunk környezetében, a közvetlen környezetünkben bemutatjuk, hogy mit tennénk mi másképp.

 Akik folyton mások dolgába akarnak beleszólni, akik folyton meg akarják mondani feletteseiknek, más vezetőknek, hogy mi az ő dolguk, ugyanakkor a saját feladataik elvégzése közben iszonyú sok bosszúságot okoznak másoknak, azok az emberek hiteltelenek, s nem józanul gondolkodnak.

 Ismerek olyan embert, aki feljelentett már mindenkit a közvetlen környezetében: családtagokat, volt házastársakat, azok szüleit, főnököket, hivatalokat, ügyvédet, saját munkahelyét még mikor ott dolgozott, azaz szinte mindenkit, akivel szorosabb kapcsolata volt. 

 Magam számtalan esetben fejtettem már ki a véleményem, de soha nem követelve, soha nem másokat felelősségre vonva, másokat hibáztatva. Soha nem jelentettem fel senkit, noha nagyon sok sérelem ért már az életben. 

 Józanul gondolkodni annyit jelent, hogy mindig beleképzeljük magunkat a másik helyzetébe, mielőtt megbántanánk, mielőtt bíróságra cibálnánk, mielőtt egyáltalán megszólalnánk. Főleg nem azt, azokat, akik az életünknek meghatározó részei voltak, akiknek sok boldog évet, együtt töltött örömteli percet köszönhetünk (családtag, rokon, munkahely, bármi).

 Sok ember tud egyszerűen gondolkodni, de józanul nagyon sokan képtelenek. Pedig ez az, ami igazán eredményre vezet.

 Józanul látni mások fejében, s nemcsak a saját gondolatainkat tartani kizárólagosnak.

 Józanul látni szavaink, tetteink következményeit.

 A részegség után mindig jön a kijózanodás. De nem mindegy, nagyon nem mindegy, hogy amíg részeg voltál, mit tettél és hány embernek okoztál fájdalmat, szomorúságot.

 Sok ember még ilyenkor sem képes felfogni, hogy mit tett és kizárólag a saját sebeit nyalogatja, kizárólag a saját szenvedésével van elfoglalva.

 A józanság ennél sokkal több… A józanság azt jelenti, képes vagy-e kívülről, mások szemével látni önmagad, s nem azt látni, amit Te gondolsz, elképzelsz, s másokkal elhitetni próbálsz önmagadról…

 

Mónus Tamás, 2018. December 09.

Vissza a topikba