Ki a sikeres ember?

 A siker egy olyan szó, ami sok embert irritál. Titokban pedig vágyik rá…

 Sok ember úgy gondolja, hogy neki is arra van szüksége, amit kíván mindenki: amit belé sulykol a média, a reklámok hada, a közösségi oldalak ráömlesztett fényképei, manipulatív háttér üzenetei: szép ház, jó autó, magas fizetés, kényelmes munka és persze nyaralás a tengerparton. Azt az érzést táplálják az emberek tömegeibe, hogy kizárólag akkor vagy sikeres, ha mindez a tied. S ha ez nincs meg, frusztrált leszel, s azt gondolod, akinek megvan, az csalással, lopással, tisztességtelen úton szerezte meg.

 Én azt gondolom, aki a nagy átlag álmát kergeti, aki ez után fut, az sohasem lesz sikeres ember. Mert lehet, hogy mindezeket el is éred, hitelből, vagy kőkemény robot munkával,  vagy sefteléssel, csalással, lopással, vagy bármi más módon, de amint meglesz mindez, vágyakozni fogsz arra, ami még nem a tied.

 Ki tekinthető sikeres embernek?

  • Akinek van jövedelme?
  • Vagy akinek a jövedelme mellett van autója is?
  • Vagy akinek mindezek mellett van háza is?
  • Vagy akinek mindezek mellett van nyaralója is?
  • Vagy akinek mindezek mellett van még két másik ingatlana is, amit bérbe ad?
  • Vagy akinek mindezek mellett évente 2 nyaralás is belefér?
  • Vagy akinek mindezek mellett van bőséges hozamot hozó cége is, s így nem kell dolgoznia sem?
  • Vagy azok az óriások, akik milliárdok felett rendelkeznek szerte a világban?

 Én azt gondolom, minden csak viszonyítás kérdése. A mai milliárdosok, akik vannak a világban, nyomába sem érnek pl. az egykor a világ leggazdagabb emberének Rockefellernek, az amerikai GDP-hez viszonyított vagyonához. Ettől a szinttől még Bill Gates és a többi mai amerikai multi-milliárdos is messze távol áll.

 De valóban a pénz lenne a siker?

Sikeres-e az az ember

– aki szegény, de elégedett azzal, amije van, nem kell neki semmi, ezért nem is tesz semmit?

Szerintem nem sikeres ember, hanem közömbös és lusta.

– aki szegény, de nagyon sokat dolgozik, hogy ki tudjon fizetni minden számlát és meg tudjon élni?

Szerintem nem sikeres ember, hanem – bár szorgalmas ember-, szűklátókörű, kizárólag a jelent, a ma gondjait látja és csak annak él.

– aki szegény, vagy átlagos anyagiakkal rendelkezik, de nagyon keményen dolgozik, rengeteg plusz munkát vállal, hogy minél több pénze legyen és abból egyre több mindent tudjon vásárolni?

Szerintem nem sikeres ember, hanem – bár nagyon szorgalmas és törekvő ember-, gyakorlatilag a Pénz az ura, annak a rabja és neki, nem pedig a saját örömére dolgozik.

– akinek megvan minden fontos alapvető dolog az életben pl. örökség útján,  ház, autó, ingóságok, de emellett van munkahelye is,  és a célja ennek a színvonalnak a tartása, mondván, ő nem nagyravágyó?

Szerintem nem sikeres ember, hanem közömbös és kizárólag annyit ad az Életnek, amennyit Ő is kap tőle.

– aki gazdag, megvan mindene, aki jómódba született, vagy nyert a lottón és annyi vagyona van, hogy nem is szükséges dolgoznia, csak járja a világot és éli az életét?

Szerintem nem sikeres ember, hanem szerencsés, de lusta és önző ember.

– aki jómódú, gazdag,  fényűző életet él, ennek ellenére bosszantja, hogy vannak, akiknek sokkal több van, ezért céget vezet, vállalkozásokat indít, hogy a vagyona ne vesszen el, hanem gyarapodjon?

Szerintem nem sikeres ember, hanem egy törekvő, szorgalmas ember ugyan, de sohasem fogja érezni az igazi siker ízét.

 Ki tehát a sikeres ember? Véleményem szerint a sikeres embernek nem számít, hogy mennyi vagyona, jövedelme van. Lehet szegény és lehet gazdag is. Teljesen független a siker a pénztől. A sikeres embert ugyanis nem a pénz irányítja… Véleményem szerint az az ember sikeres, akinek teljesen mindegy, hogy mennyi pénze, vagyona van, elégedett azzal, ami már az övé, de ugyanakkor van mindig egy  új célja, amiért küzd. Nem azért, hogy több legyen, hanem a cél megvalósításának öröméért.

 Mert az ebből fakadó öröm a siker maga…

 Vannak emberek, akik azt mondják, majd akkor lesznek elégedettek, ha lesz egy lakásuk. Vagy ha az van, akkor egy autójuk. Ha az is van, akkor majd akkor, ha nem kell dolgozniuk. stb.. Az ilyen gondolkodás semmiképp sem a sikeres ember gondolkodása, sohasem lesz boldog, sikeres az ilyen gondolkodású ember.

 Mi az a szint tehát, amitől egy ember már elégedett lehet?  Erre akármilyen furcsa, az egyik nyuszim világított rá.

 Gyerekkorom óta tartok nyulakat, így azt hiszem, elég jól ismerem egész lényüket, mozdulataikat. Mostani állományomban azonban van egy nyúl, ami fiatal kora óta más, mint a többi. A többiek pihennek, esznek, isznak és szaporodnak.

Teszik a dolgukat…

 Ez a nyúl azonban nagyon sokat gondolkodik. Hogy honnan tudom? Látom a tekintetén…

Nem bambul a levegőbe, hanem jár az agya…

Folyamatosan néz engem és gondolkodik…

 Minap aztán volt egy kis időm, s tanulmányozni kezdtem… Figyeltem, próbáltam megfejteni a gondolatait… S mire jutottam? Arra, hogy ez a nyúl szeretne ember lenni. Ez a nyúl nem elégedett azzal, amibe született. Úgy érzi, több van benne, de rossz testbe született. Ezért arra gondol, miközben néz engem, hogy milyen jó nektek, embereknek.

 Elgondolkodtam… Akkor kell tehát örülni, ha már van egy házunk? Vagy akkor, ha 2 autó is áll az udvarba? Nem! Akkor kell örülni, ha egyszer, igazán belegondolsz, hogy embernek születtél. Akárhogy is nézel ki, akármilyen anyagi körülmények közé rendelt a Jó Isten, akármilyen, számodra, vagy mások által negatívnak tartott tulajdonsággal is jöttél a világra, vagy lettél azzá, végre értsd meg mit jelent az: embernek lenni! Mindegy, hogy alacsony vagy, vagy magas. Mellékes, hogy kövér vagy, vagy vékony. Teljesen mindegy, hogy szép vagy, vagy csúnya. Az sem számít, hogy okos vagy, vagy kevésbé értelmes. A lényeg, hogy azt tudd megérteni, mit jelent embernek születni, emberként élni.

 Azzal ugyanis, hogy embernek születtél – bármilyen adottságokkal, tulajdonságokkal, de – bekerültél a legszerencsésebb élőlények közé.

 Ez az élővilágban a legmagasabb pozíció. Akkor is, ha sokszor azt érzed, az emberek buták, s a világ, minőségileg egyre romlik. Ez csak azért van, mert a média, s a környezetük elbutítja őket. Alapvetően azonban az a tény, hogy Te ember vagy, kiemel, feljebb emel minden más élőlénynél. A Te döntésed, hogy ezt hogyan értékeled és mit hozol ki belőle.

 Az emberi agy olyan, mint egy számológép. Zseniális szerkezet, óriási műveletek elvégzésére képes. Képes irtó bonyolult műveleteket is megfejteni pillanatok alatt, de porosodhat is a bárszekrényedben…

 Az tehát, hogy Te mire használod az elméd,  s az, hogy mit kezdesz azzal a fantasztikus ténnyel, hogy ember vagy,  az, hogy mit hozol ki ebből a zseniálisnak megteremtett lényből, azt Te magad döntöd el, amikor közösségi oldalakat, bulvárt, értelmetlen dolgokat nézel és olvasol, amik nem gondolkodni segítenek, hanem butulni, amik manipulálják az emberek agyát, hogy valójában az nem gondolkodásra, hanem passzív üresjáratra való.

 Elégedettnek tehát nem akkor kell lenni, ha megvan ez vagy az. Hanem akkor, amikor igazán belegondolsz és igazán megérted, mit jelent embernek lenni és milyen nagy kiváltság ez. Amire sok állat reménytelenül, irigykedve tekint. Az már a Tied! Azt Te már elérted azzal, hogy megszülettél.

 A másik dolog, hogy miután végre nem leszel elégedetlen, hanem megértetted, mit jelent embernek lenni és örülsz mindannak, amid már van, hogy ne dőlj hátra, hanem adj valamit Te is a világnak. Amit csak Te tudsz! Amit csak Tőled kaphat meg. Ott, ahol van a helyed, tedd a dolgod. Ne annyit, amennyit elvárnak tőled, ne annak arányában, amennyi fizetést kapsz. Adj Te sokkal többet annál, mint amennyi fizetést adnak neked. Sokkal többet tegyél le az asztalra, mint amennyi tőled elvárható lenne. Nem mások miatt, hanem magad miatt! Hozd ki magadból a maximumot az adott területen, azt tedd, amire rendelt az élet. És ott, ahol van a helyed a világban…

 Ezt a helyet pedig ne keresd. Ne kutasd, hogy mi lehet az.  Ez az a hely, ahol éppen most vagy. Nem véletlenül vagy ott. Itt, ezen a helyen kell a maximumot kihoznod magadból és másokból is. Ne frusztráljon, hogy miért itt vagy… Ne gondold, hogy itt nem tudsz boldogulni.

 Az a feladatod, hogy ezen a helyen, ahova  sodort az Élet, az összes célt elérd, ami előtted van. Ha kell, akkor az életed végéig ezen munkálkodj.

 Ha pedig máshol lesz feladatod, akkor majd a sors elvezet arra a helyre, ahova valóban rendeltettél. Ha egyből oda akarsz jutni, keserű és szomorú lesz az utad és lehet, el sem jutsz arra a másik helyre. Kívánom tehát, hogy elégedj meg mindazzal, ami a tied, de ne pihenj, hanem küzdj a következő célod megvalósításáért. Így, minden egyes cél elérésénél egyre nagyobb lesz a sikerélményed, az örömöd, így leszel tehát minden tekintetben sikeres és boldog ember.

Mónus Tamás, 2018. Augusztus 09.

Vissza a topikba