Kis célokkal az álmaink felé

  Az előző cikkekben írtam arról, hogy mi tulajdonképpen a siker: nem a sok pénz, nem a gazdagság, az anyagi jólét! Nem! A siker a saját definícióm szerint a célok megvalósításából fakadó öröm.

 De vajon befolyásolhatjuk-e, hogy mennyire legyünk sikeresek?  Van-e hatásunk arra, hogy mennyi sikerélményünk legyen életünk során? Én azt gondolom, hogy igen. Mert ha elfogadjuk a fenti definíciót, miszerint a siker a célok megvalósításából származó öröm, akkor egyszerűen úgy tudunk minél több sikerélményt szerezni, ha minél több megvalósítható célt tűzünk ki magunknak.

 Ha Te valami nagyon nagy célért élsz, például, hogy megnyithasd a saját üzletedet, akkor mindaddig, amíg ez nem sikerül, frusztrált leszel és ha netán hamarabb érkezik a halál az általad vártnál, úgy érzed majd, hogy nem is volt sikeres az életed.

 A magam részéről én a nagy célok helyett a kis célok összességében hiszek. Aki nagy célokat tűz ki és addig küzd, míg azokat eléri, az lehet, hogy nagyon nagy sikerélményt fog érezni, ha végül eléri, de addig semmit.

 Ez azt jelenti, hogy nem lehet nagy célja az embernek? De igen. De azokat, amiknek megvalósítása erőnkön túlmutat, vagy meghaladja az anyagi lehetőségeinket, vagy egyszerűen csak rengeteg időt kívánnak, azokat én egy másik kategóriába tenném át. Azaz, ha például van egy nagy célom, azt nevezhetjük hosszútávú célnak, de nevezhetjük másképp is: álomnak, vágynak, bárminek. De nem célnak.

 Ezeket a nagy álmokat én általában nem célként tűzöm ki magamnak, hanem felosztom kisebb célokra. Így ha mégsem sikerül a nagy cél, nem leszek szomorú emiatt, de amennyi kis célt megvalósítok, annyi sikerélmény ér.

 Mintha a célod az volna, hogy megeszel egy egész tortát. Kitűzheted ezt célul, de ha elérsz a feléig, frusztrált leszel, hogy nem sikerült elérned a kitűzött célt. Sikertelennek fogod érezni magad. Ehelyett ha a torta elfogyasztása nem célod, hanem az álmod, akkor fogod magad és a tortát felosztod szeletekre. A célod pedig, hogy 3-4 óránként megeszel egy szelettel.  Ahány szeletet megeszel, annyi sikerélményed lesz, s még ha az egész tortát nem is bírod megenni, akkor is sikeresnek fogod érezni magad, mert több sikerélményed is lett. Ez most egy finom példa volt, de mindjárt mondok egy életszerűbb példát is.

 A nagy célokat tehát érdemes kisebb célokra bontani és azokat lépésről lépése megvalósítani. Ezzel ugyanis nemcsak megvalósíthatóvá teszed a vágyaidat, nemcsak lépéseket teszel irányába, hanem a sikerélményed számát is megsokszorozod. Márpedig a sikerélmények tesznek sikeressé és ez erőt ad a következő feladat végrehajtásához is.

 De nézzünk egy másik, hétköznapibb példát. Éppen ezt valósítom mostanában meg. A ház, amiben élek, külsőleg felújításra szorul.

Kopott szín, omladozó vakolat…

 Számolgattam, tervezgettem, mennyi évet kell még fizetnem a lakástakarékot, hogy bepucoltassam. Hát, mit mondjak, szörnyű számok jöttek ki. Milliós tétel és három év…

 Ha ezt elfogadom és több évig várok erre a nagy célra, akkor lehet, hogy három év múlva, amikor lejár a lakástakarékom, megcsináltathatom. Megvalósul a nagy cél és boldog leszek tőle. Két kérdésem van csak ezzel kapcsolatban:

1. Három évig milyen sikerélményem lesz ebből? A válasz: semmilyen, csak a türelem és az állag fogy, de nagyon.

2. Amikor három év múlva ráköltöm azt a temérdek pénzt, lesz ugyan sikerélményem, de meddig fog ez tartani? Megéri három évet várni rá? A válasz: nem!

 Sok ember tehát azért nem érez sok sikerélményt és azért nem érzi magát sikeresnek, mert túl nagy céljai vannak, amik nehezen, vagy soha nem valósíthatóak meg, a többi dolgot spontán valósítja meg, nem célkitűzések által.  Ettől pedig frusztrált lesz és elkezd inkább gyűlölködni, utálattal nézni azokra, akik sikeresnek érzik magukat.

 Ezért utálja nagyon sok ember a siker szót. Mert teljesen rosszul értelmezik azt és a sikert a gazdagsággal, a jómóddal, a szerencsével keverik. Pedig a ezeknek semmi köze sincs a sikerhez.

 Én a magam részéről igyekszem reális célokat kitűzni. Hogy nincsenek nagy céljaim? De igen. De azok nem célok, hanem vágyak. Vágyak, amiket kisebb, ún. részcélokra osztok fel.

 Az előbbi példánál maradva: fizetem ugyanúgy a lakástakarékot, de nem azért, hogy a házat bepucoljam. Az majd jó lesz másra. Majd akkor kitűzök neki egy célt, amikor aktuális lesz.

 A ház bepucolása célnak túl nagy. De tudom azt, hogy mindennek legalább két oldala van. A háznak több is: 4 oldala is van! Ezért a nagy, irreálisnak tűnő célt, vágyat felosztottam 4 kisebb célra. Azaz minden évben 1 oldalt bepucolok. És nem másra bízom, hanem megcsinálom magam. Ha az egészet akarnám, nyilván az időmbe sem férne bele. Így azonban a szabadságom idején be tudom vállalni, hogy évente 1 oldalt kis léptékbe magam megcsinálok. 1 nagy siker lesz csak a végén? Nem. Legalább 4 sikerélményem lesz + az 1 nagy a legvégén.

 Mert minden évben élményt ad 1 oldal elkészülte…

 Ráadásul egy ilyen oldal sokkal nagyobb siker, mert nem szokja meg a szemem gyorsan, s nem válik 3-4 nap után megszokottá az új felület. Ott lesz ugyanis még legalább 3 évig egy vagy több másik oldala a háznak, amikre ha nézek, eszembe jut, hogy milyen volt a már megújult oldal.

 Tehát ezek a sikerélmények sokkal tartósabbak, sokkal erősebbek, mint a nagy, amit 3 nap alatt megcsinál egy csapat rengeteg pénzért, aztán pár nap múlva már természetessé válik a szemeimnek.

 De itt még nincs vége a sikerélmények szaporításának. 1 oldal elkészítése ugyanis nem feltétlen 1 sikerélményt kell, hogy jelentsen. 1 oldal bepucolása ugyancsak nem egy cél számomra, hanem ezt is felosztom több kisebb, ún. részcélokra.

 • felület kaparása
 • mélyalapozás
 • vakolás
 • glettelés
 • festés.

 Tehát a ház egy oldalának a bepucolása újabb legalább 5 sikerélményt nyújt nekem. Más lehet, hogy a fal kaparása után, csupa poros arccal, kifáradva arra gondolna: micsoda egy szemét munka ez, mikor leszek ezzel kész? Egyáltalán minek fogtam bele?  Ő a folyamat legelejének tartja a kaparást, én viszont egy önálló célnak, amivel elkészültem. Amit ki lehet pipálni a listán. Így amikor egy célt elértem, örömöt fogok érezni, ami a cél megvalósításából származik. És ez az öröm nemcsak sikerélményt ad, hanem erőt is a következő cél megvalósításához.

 Én azonban szeretem a sikert sokkal többször érezni, ezért ezeket a kis feladatokat is további részcélokra osztom. Pl. a kaparásnál szakaszokra osztom fel a falat és kitűzöm a célt, hogy egy szakaszt mennyi idő alatt készítek el.  Így minden egyes szakasz elkészültekor is lesz egy sikerélményem és tudom az időt is tartani, így nem csúszok el a munkával.  Így a célok, s a vele járó sikerélmények száma sokszorosa lesz az eredeti, egyetlen nagy célnak.

 Persze, az ember nem csinálhat meg mindent magának. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy az ember olyat bevállaljon, amit soha előtte nem próbált és semmi tapasztalata benne. De egyrészt annyira leegyszerűsödött már a világ, hogy nagyon sok mindent hidd el, Te is meg tudsz csinálni, ha van benned bátorság és nyitottság. Fantasztikus anyagok és szerszámok vannak, és ha az ismerőseid között megkérdezed, biztos lesz, aki jó tanácsokkal, megfelelő útmutatással ellát téged, hogyan csináld az adott dolgot.

 Másrészt nem is kell mindent magadnak megcsinálni, de ha egy nagy cél irreális, vagy nagyon drága neked, akkor azt gondolom, ha nagyon szeretnéd ezt az álmod megvalósítani, akkor igenis félre kell tenni a kényelmet, félre kell tenni a félelmet és bátorságot kell venni magunkon. Azért is fontos, hogy kisebb célokat tűzzünk ki, mert ha a cél végül mégsem sikerül, akkor csak egy kis kudarc lesz, hiszen -ennél a példánál maradva- nem álltál neki az egész háznak egyszerre nagy önbizalommal.

 A célokat azonban nemcsak a magánéletünkben kell megfogalmazni. A legtöbb ember kizárólag a magánéletében tűz ki magának célokat. Az is általában nagy cél, amit sokára ér csak el. A sikeres ember azonban minden területen szeretne sikerélményt.  Hogy miért? Hogy mindenütt sikeres legyen, és hogy nagyon sok sikerélménye legyen a nap végére. Márpedig azt már korábban írtam, hogy a siker a célok megvalósításából származó öröm.

 Tehát ha nemcsak a magánéletedben akarsz sikeres lenni, hanem mindenütt, akkor mindenütt meg kell fogalmaznod a céljaidat.

 A spontán élő és dolgozó ember nem sikeres. Lehet, hogy szabad és azt tesz, amit akar, de sikerélménye nem lesz, mivel nincs is semmi olyan azok között, amiket elér, amiket szeretett volna, ami a célja volt.

 • Legyen célod a családodban
 • Legyen célod az otthonodban
 • Legyen célod a kertedben
 • Legyen célod az egészségeddel
 • Legyen célod a hobbiddal
 • Legyen célod a pénzügyeiddel
 • Legyen célod a munkahelyeden

Azaz mindenütt tűzz ki célokat!

 Ne szabad akarj lenni, mert az csak pillanatnyi boldogságot ad, legyél céltudatos és küzdj a céljaid megvalósításáért. Ez adhat igazi, valódi boldogságot, nem a szabadság, a függetlenség érzése. Az csupán a kiüresedettséghez, a céltalansághoz, s végül a depresszióhoz vezet.

 A sikeres embernek fontos, hogy minden területen érje sikerélmény, ezért fontos, hogy a munkájában, s egyéb közösségi életében se legyen egy passzív tag, hanem aktívan szerepeljen és céljaival, az azokért való küzdelmével újra és újra eredményt érjen el. A munkát nem szabad fásultan, kényszerből végezni akkor sem, ha minden okod megvan rá. Amely körülményeken nem tudsz változtatni, az nyilván elkeserít, de számos más dolog van a munkád végzése során is, amiben igenis tudsz sikerélményt szerezni. Ne mindig mást okolj a kudarcaidért. Ha van is valóságalapja, ne folyton ezekre nézz, mert az elerőtlenít. Foglalkozz ezekkel is, de alapvetően azt keresd, hogy mi az, amivel Te tudsz sikert elérni a munkádban és mindenütt az életben.

 Miért fontosak a kis célok? Mert hol az egyik, hol a másik fog összejönni, megvalósulni. Ha egy nagyra teszel fel mindent, akkor lehet, hogy egész életedben nem is lesz sikerélményed. Ha neked nem célod egy romantikus esti séta a pároddal, vagy egy fél óra játék a kislányoddal/kisfiaddal, vagy akár egy reggeli kocogás a friss levegőn, bármi, de kicsi cél, ha ezeket csak spontán valósítod meg, amikor épp úgy adódik, akkor azok nem fognak sikerélményt adni, még ha pillanatnyilag jól is érzed magad tőle.

 A sikert kizárólag a sikerélmények adják, azok pedig a célok megvalósításából származnak. Minél több sikerélményed van, minél több célod valósul meg, annál sikeresebb embernek fogod érezni magad.

 Kívánom, hogy a spontán, – ahogy lesz, úgy lesz, ill. majd lesz valahogy és egyéb – hozzáállásokat iktasd ki az életed minden területéről és határozd meg mindenütt előbb az álmaidat, majd az azokhoz elvezető út sok-sok kicsi célját és még kisebb részcéljait.

Célokkal teli, sikeres, boldog új hetet kívánok!

 

Mónus Tamás, 2018.08.27.

Vissza a topikba