Mi teszi a leolvasót?

 Nem a ruha teszi az embert! Tartja egy nagyon régi mondás, amit később sokan megcáfoltak és bizonyították az ellenkezőjét. Valójában mennyiben változik meg az ember megítélése a különböző ruházatokban? Milyen ruhát kell felvennie egy leolvasónak, ha sikeresen akarja végezni a munkáját? Mire kell készülnöd a ruhatároddal kapcsolatban, ha leolvasói pályára készülsz? 🙂

 Magam egyszerű paraszt gyerek vagyok, és a fizikai munkától sohasem ijedtem meg, mitöbb, élvezet volt mindig számomra akár a legkoszosabb munka elvégzése is. Amitől mások ódzkodtak, én mindig örömmel megcsináltam, mert egyrészt gyerekkorom óta tudom, hogy attól semmivel sem kevesebb az ember, ha bepiszkítja a kezét.

 Másrészt szerettem mindig látni, ahogy a koszból rend lesz, mert valahol az Életben is ez a gondolkodás vezérel: egy szebb, egy tisztább világ megteremtése, tisztább gondolatokkal. így:

 • örömmel segítettem már gyerekként a csirkék és más jószágok trágyázásánál Édesanyámnak
 • a Postán szívesen bementem hajnalban, ha havat kellett lapátolni a hivatal előtt, vagy ha épp füvet kellett nyírni, mert akinek a dolga volt, lebetegedett.
 • a pékségben örömmel megcsináltam a műszakot vezető dagasztóként is a lemezek pucolását, ami pedig már egyáltalán nem volt a dolgom
 • a porszívógyárban műszakvezetőként ugyancsak segítettem a hulladékok összegyűjtésében, szelektálásában, a gyártósorok környezetének felseprésében akkor is, ha főnököm rendszeresen felvilágosított, hogy ezt konkrétan nem kellene csinálnom.

 Ismerek több, dúsgazdag embert is környezetemben, akiket nem egyszer kaptam már úgy otthon, hogy poros-koszos ruhában végezte azt a munkát, amit sokan még kevesebb vagyonnal sem csinálnának már meg. Ez mindig megerősített abban, hogy a koszosnak vélt fizikai munka egyáltalán nem alsórendű, egyáltalán nem szégyellnivaló.

 Számomra tehát, amikor leolvasó lettem, egyáltalán nem okozott gondot:

 • bemászni egy kerítésen
 • bemenni a tüskés bokrokba
 • ösvényt taposni a bogáncsos dzsumbujba, s közben teleragadni bogáncsokkal
 • lemenni a poros pincékbe
 • felmászni a farakás tetejére
 • arrébb tolni a gázmérő elé tolt poros szekrényeket
 • felmászni a kötéllétrán a tetőtérbe, ahová helyezték az okos szakik a gázórát
 • vagy épp lemenni a töredezett, omladozó betonlépcsőn a föld alá, ami valamikor egy régi ház pincéje volt, s oda került annak idején a gázmérő, de a házat lebontották, a felette levő felszínt parkosították, de a mérő egy félelmetes, omladozó lépcsőn vezetett le oda. Oda, ahol csak a gázórás járt…

 Fenti felsorolás csak egy töredéke annak, ahova a gázóra leolvasónak be kell jutnia. Mert az Élet különböző váratlan helyzeteket is produkál:

 • a talajvíztől teljesen elborított pince, ahova még a tulaj sem mert bemenni, de egy gumicsizmát kérve bementem
 • A bérlők által otthagyott ház, ahova a tulajdonossal és a szomszédokkal, mint tanukkal, együtt törtünk be kulcs híján
 • A beragadt pinceajtó, ahová annak kisablakán bemászva, a tulajdonos előtt tudtam csak bejutni
 • A ház mögötti keskeny részen sűrűn burjánzó borostyán, teli hatalmas nagy pókokkal
 • és a többi és a többi.

 Sokan elképzelik, milyen lehet egy leolvasó élete, s amikor ezt velem megosztják, jókat szoktam mosolyogni rajta.

 Általában mindenki abból indul ki, amit az ő ingatlanán megtapasztal. Ha pl. egy lakótelepi lépcsőházban kinyitom a szekrényajtót, azonnal kérdezik, van-e felvétel, ez általában tetszik mindenkinek. Csakhogy a gázóra az esetek nagy részében nem ilyen könnyen elérhető helyen található.

 A régi lakótelepeken többnyire a lakásokban van a mérő. Bekopogunk, beengednek és leolvassuk. Ez most a legideálisabb eset, de ebben a leckében nem az egyéb problémákról és emberi reakciókról szeretnék írni. Bemegyünk a lakásba és leolvassuk a mérőt. Milyen szennyeződés érhet? Általában semmilyen. Így elvileg mehetünk elegánsan, jól öltözötten csili-vili cipőben. Mígnem belépsz az első lakásba, ahol a kutyaürülék egyáltalán nincs összeszedve, s hiába van az ajtó mögött a mérő, mégiscsak be kellene lépned.

 A másik lakásban azt tapasztalod, mintha a város összes kukájából ide hozták volna a szemetet, úgy áll halomba a rengeteg szemét zacskókba, dobozokba, s nem tudod, ha erre vagy arra rálépsz, vajon keményre lépsz, vagy belesüllyedsz valamibe.

S bár lakótelepen ezek ritka esetek, mégis előfordulnak. De tény, ha egész nap ilyen helyen olvasol, az átlagnál jobb ruhát is felvehetnél. Persze csak akkor, ha így működne. Sajnos azonban nem ilyen ideális a címek kiadása. Családi házaknál pedig a legelképesztőbb helyzetekkel találod majd szembe magad.

 Egyszer, évekkel ezelőtt  megdöbbenve hallgattam egy kollegától – aki azóta már nem dolgozik leolvasóként-, hogy ő bizony nem megy be olyan helyekre, ahol

 • ugat a kutya és nem zárják el
 • fél méteres kerítéssel le van zárva a kert és nincs rajta kapu
 • frissen van füvezve a kert a gázóra előtt, és eső után puha a talaj
 • stb.

 Nos tudom, hogy minden szakmában, minden munkahelyen különböző hozzáállással dolgoznak az emberek. 

 Nem lehet azt mondani, hogy a pékek precízek, mert vannak jó pékek és vannak hanyagok, akik nem figyelnek oda a munkájukra, és egy tésztából begyúrják a kétféle pogácsát, vagy a háromféle veknit.

 Nem lehet azt mondani, hogy a tanárok mind precízek, mert vannak, akik egészen fiatal koruk ellenére buktatnak sorozatban diákokat, és nem gondolkodnak el, hogy ők csinálják rosszul, míg van, aki idős kora ellenére a legrosszabb képességű gyerekből is elő tudja csalogatni a tehetséget, a tudást.

 S nem lehet azt mondani, hogy egy mérnök az biztosan precíz, hiszen sokat tanult, mert vannak, akik valóban azok és odafigyelnek az emberekre, az emberségre is, míg mások egy elvont, könyörtelen, emberi tapasztalatokkal mit sem törődő munkát végeznek. Ilyenek pl. azok, akik a gázórákat letetették a pincékbe, vagy a házak spájzába, amik egyébként is zsúfolásig telve vannak, vagy épp a kerítés széléhez tették egészen közel, de nem követelték meg, hogy a kerítésen legyen egy belátható ablak, így a betonkerítés felhúzásával szinte lehetetlenné válik a mérőhöz való hozzáférés.

 Az Élet minden területén tehát azt látjuk, hogy vannak, akik minden körülmények között keresik a megoldásokat, míg mások csak a rombolásban érdekeltek, nem törődnek azzal, hogy más embereknek ezzel bosszúságot okoznak.

 Aki tehát:

 • a gázórát lehetetlen helyekre teteti (ma már szerencsére erre nincs lehetőség, de nagyon sok mérő hihetetlen, szinte megközelíthetetlen helyen van ostoba, régi szabályok miatt)
 • a bútort a gázóra elé tolja, ami ráadásul tiszta por, kosz
 • a tűzifát a gázóra elé pakolja torony magasan, ömlesztve, hogy véletlenül se férjen hozzá a szerencsétlen leolvasó, vagy ha mégis rámászik, lehetőleg boruljon a farakással együtt
 • a kerti gázóra köré kutya kennelt, vagy tyúkólat épít
 • a kerti gázóra elé egy hatalmas gödröt ás és évekig nem csinál benne semmit
 • kerítést húz a gázóra köré, vagy a kert köré, amin nincsen nyitható kapu
 • fát ültet, vagy kikelt fát meghagy megerősödni, elburjánzani a gázóra előtt
 • tüskés bokrot telepít a gázóra elé
 • hagyja durván elgazosodni a gázóra környezetét, pedig ott lakik
 • beülteti gyönyörű virágokkal a gázóra előtti részt és kiabálva figyelmeztet, hogy nem szeretné, ha le lenne taposva a drága virága
 • nem zárja el az őrjöngő, veszélyes kutyáját még akkor sem, ha előzőleg harapott
 • stb.,

az az ember rosszindulatú és célja nem egyéb, mint nehezíteni más ember munkáját. Aki ilyen, biztos lehetsz benne, hogy másokkal is ilyen, ez egy embertípus. Megváltoztatni, megnevelni semmiképp sem célszerű az ilyet, legfeljebb finoman kérni a segítségét az akadályok elhárításában.

 Lesznek, akik erre is úgy reagálnak, hogy oldd meg! Legjobb példa, amivel sokszor fogsz találkozni, az a régi típusú vasszekrény, ami nagyon nehéz anyagból készült, mégis, az okos hegesztő, aki készítette annak idején, úgy csinálta, hogy a szekrény ajtaja felfele nyíljon és tartani kell, hogy megnézd, lefotózd a mérőt.

 Itt lehet sok embertípust megismerni.

Lesz, aki nyitja előtted és tartja, amíg végzed a munkád.

Más csak áll és nézi, hogy szenvedsz. Ezek között lesz, aki kapcsol, észreveszi és segít, míg más tovább nézi, hogy szenvedsz vele.

 Ilyenkor ha segítséget kérsz ugyancsak kétféle típussal fogsz találkozni. Az egyik elnézést kér a figyelmetlenségért, és azonnal odalép és segít, a másik azt mondja: oldja meg! Én nem nyúlok hozzá.

 Én úgy gondolom, a problémák azért vannak az életünkben, hogy a lehetőségekhez képest megtegyük azt a maximálisan elvárhatót, ami tőlünk telik.

 Azaz első lépésben kérjünk finoman segítséget.

 Ha nem kapunk, ajánljuk fel, hogy ezzel és ezzel a módszerrel le tudnám olvasni: pl. a vízzel elárasztott pincében a gumicsizma, vagy nagyobb tárgyak kérése, amik lehelyezhetők a vízbe mintegy lépkedőként. Vagy zárja el a kutyát, vagy segítsen arrébb tolni a szekrényt, stb.

 Ha a fogyasztó abszolút elzárkózik és nem segít, akkor lehet véleményem szerint lezárni azzal, hogy a fogyasztó akadályozza a mérő leolvasását.

 Most, hogy láthatod, milyen körülmények között kell megközelíteni és leolvasni a mérőt, térjünk rá akkor a ruházat szerepére.

A ruha teszi az embert?

 Az állatok gondozása, rendben tartása nem éppen az a feladat, amit szép ruhában végez az ember. Az állataim számára mégis, maga a megjelenésem, egy kimondhatatlan öröm, boldogság. A többieknek szinte harsogón hirdeti az első, aki észrevesz, hogy jön, közeleg, már mindjárt itt van.

 S repkednek, a legmesszibben levők a boldogságtól szinte szállnak a magosba, amiképp József Attila Mamájának kiteregetett ruhái.

 Az állatok számára tehát valóban nem a ruha teszi az embert. S így volt ez nyilván régen az embereknél is. Az egyik mondás szerint Nem a ruha teszi az embert szerzetessé, míg egy másik szerint a ruházaton nem látszik az észbeli bölcsesség. S mindkettő megállja a helyét.

 Mégis, ha egy ember nem öltözik igényesen, mások kedve szerint, ha nem is szólják meg, de magukban elkönyvelik őt az emberek. Gondoljunk csak Colombo hadnagyra, aki rendre a dúsgazdag, magát nagyra tartó elit között mozgott, mégis megengedte magának azt a luxust, hogy lenézzék, hogy szánalmasnak, szegénynek, igénytelennek tartsák.

 Colombo ilyetén viselkedése azonban egy taktikai csel volt véleményem szerint, amire a későbbi részekben még vissza fogok térni, ugyanis a hadnagy véleményem szerint egy leolvasónak az igazi példaképe kell, hogy legyen.

 Persze nem a ruházkodásban 🙂  Colombo célja ugyanis az volt, hogy megtévessze az ellenségeit, azt a látszatot keltse az egyébként is gőgös, magukat irtó okosnak gondoló emberekben, hogy ő egy szerencsétlen hülye, aki sosem fogja kideríteni bűnösségüket. S ezt a célt rendre el is érte, mivel a tudatosan választott szerencsétlen külső mögött egy igen éles eszű, kiváló logikai képességű nyomozó lapult.

 Sajnos a mai emberek azon része, akik igénytelen megjelenésűek, nem valamit álcáznak, hanem saját lelkiállapotukat tükrözik. És sajnos nem is olyan kevesen vannak.

 Ha leolvasó szeretnél lenni, jó, ha előre felkészülsz, s áttekinted a ruhatárad. Mit gondolsz, milyen ruhára lesz szükséged?

 Volt idő, amíg semmilyen munkaruhát nem biztosítottak számunkra. A jelen helyzetben  egy jó meleg kardigánt és 2-3 pólót adnak. Ez nagyon szép és mondhatni előrelépés, de a munka végzéséhez vajmi kevés lesz. 

 A leolvasó öltözéke egyrészt nem lehet igénytelen, másrészt nem lehet túlzottan elegáns sem. Nem divatbemutatóra készülsz, ha nagyon kiöltözöl, biztosan összejössz majd valakivel, de döntsd el: társat akarsz keresni, vagy pénzt? A jó ruhákat tartsd a randikra, a munkában a praktikusság és a hatékonyság legyen a fő célod!

 Az alábbiakban teszek egy javaslatot a ruhatárad kialakítására. Én ezt hosszú évek alatt alakítottam ki és nagyon sok próbálkozás, kísérlet árán jöttem rá, mi segíti és mi akadályozza a munkavégzésemet. Nem olcsó egy ilyen ruhatár beszerzése, és nem is szükséges, hogy a munka kezdetekor már rendelkezzél mindegyikkel. De javaslom, célozd meg, hogy 1 év alatt minden hónapban áldozol erre a célra a keresetedből legalább 10.000 Ft-ot. 1 év múlva így teljes lesz a ruhatárad, ami nem jelenti azt, hogy a továbbiakban nem kell majd áldoznod rá, hiszen folyamatosan kell cserélni, pótolni őket, de akkor már ad egy biztonságot a meglévő ruhatár. A nem megfelelő ruha rengeteg bosszúságot, betegséget és nehézséget okoz, ezért kérlek, fogadd meg a tanácsaimat!

Sapka/kalap:

 Mindenképp fontos a használata, de leolvasóként nincs semmi extra tudnivaló ezzel kapcsolatban. Talán annyi mégis, hogy nyáron mindenképp védeni kell a fejet a napsugaraktól, hiszen egész nap kint leszel és a legenyhébb meleg is megárthat. Ha napszúrást nem is kapsz, de rosszul könnyen lehetsz ezektől a sugaraktól anélkül, hogy be tudnád azonosítani, mi lehet a baj. Télen pedig fontos a meleg, de nem túl szoros sapka használata, hiszen huzatnak, hidegnek rendszeresen ki leszel téve. Ezeket nem forintosítom, mert feltételezem,  hogy mindenkinek van egyébként is.

Póló/Ing:

 Lényegében itt bármit felvehetsz, ami szimpatikus, ezt mondjuk ad a munkáltató is, tehát külön befektetned nem kell ebbe, de a sajátjaidat is hordhatod. Ami kényelmes, ami szimpatikus, amiben jól érzed magad hosszútávon, azt vedd fel a munkavégzéshez.

Kardigán/kabát:

 Szintén ad a munkáltató elég jó meleg felsőt, de gyakorlatilag ebben sincs előírás, azt veszel fel, ami szimpatikus, külön nem érdemes ebbe fektetni, a munkavégzésedet nem befolyásolja. Ami fontos, hogy kényelmes legyen és ne feszengj bennük.

Okoskesztyű (kapacitív kesztyű):

 Télen nagyon fontos ruhadarab lehet, ha fázós vagy. Ezek a kesztyűk ugyanúgy védik a kezedet a hidegtől, mint más kesztyűk, ugyanakkor egy belevarrt speciális anyag lehetővé teszi, hogy érzékelje az érintést mind az okostelefon, mind a munkához használt gép kijelzője. Már 1000 Ft alatt is lehet vásárolni, de vannak több ezer forintért is, igazából egyáltalán nincs tapasztalatom, mivel még sosem próbáltam őket. Az ízületek védelme szempontjából azonban mindenképp ajánlom, hogy használj ilyen kesztyűt. Én már 23 éve hidegnek, melegnek ki vagyok téve, dolgoztam az Auchanban a Mirelit osztályon, sőt a raktárban is sokáig, de a pékségben a forró kemencék mellett is, ezért igazából a kültéri időjárás számomra nem szokott különös problémát okozni, de tervezem, hogy magam is veszek ilyen kesztyűt, mert valóban okos ötletnek tartom.

Esőkabát:

 Nincs tapasztalatom, sosem használtam, de javaslom, mindenképp legyen neked, mert valóban hasznos dolog, csak én valahogy eddig még nem tudtam megbarátkozni vele.

Nadrág: 5-10.000 Ft / db: legalább 2 db kell belőle.

 Nadrágoknál ugyancsak kipróbáltam mindent már.

Rövidnadrág/nőknél szoknya: semmiképp sem ajánlom a tüskés dzsumbujos kertek, kutyaharapások miatt.

Melegítő: nem javaslom ugyancsak a tüskék-bogáncsos kertek miatt, amik nagyon könnyen hozzátapadnak ezekhez a nadrágokhoz, s alig bírod kiszedegetni belőle. Bosszantó egyrészt, hogy azzal töltöd az időt, hogy szedegeted le magadról a bogáncsokat, másrészt benne marad egy csomó apró szál, ami nem túl látványos a további házakhoz becsöngetve.

Farmer:  ez jó választás!

Munkavédelmi nadrágok: jó választás

 Elegáns szövet, bársony és egyéb nadrágok: nem javaslom még rendezett területen sem.

 Úgy gondolom, egy farmer, vagy egy bármilyen vastagabb anyagú nadrág az ideális választás, ami pici védelmet is nyújt a kerti csapdák és kutyák ellen. Fontos azonban, hogy ne legyen szoros a nadrág, ne akarj vékonyabbnak tűnni annál, amilyen vagy! Sem övvel, sem szorosabb nadrág viselésével ne próbáld ezt a munkát végezni, mert az egészséged látja kárát! A gyomor és a belső szerveid nagyon hamar megsínylik a megszorító intézkedéseket. Ha jól akarsz kinézni, akkor táplálkozz ideálisan, a mozgásról gondoskodni fog a munka végzése! De semmiképp se mesterkélten, hasadat összezárva akarj vékonyabbnak tűnni. Fontos, hogy kényelmesen tudj mozogni, mert oldalhajlás, kúszás, előre-hátra hajlás, dőlés, nyújtás, minden lesz.

A testnevelés órák, amik emlékeidben felderengenek, játékos lazulásnak fogod tartani azokhoz a gyakorlatokhoz képest, amiket leolvasóként kell majd végezned.

                                 Sokan úgy gondolják, hogy nyáron nem lehet hosszú nadrágban menni, szerintem ez butaság. Minden csoda 3 napig tart, még a legnagyobb kánikulát is simán megszokja az ember néhány nap után, egyszerűen így vagyunk beprogramozva. Csak akaraterő és kitartás kell hozzá, ami igaz, manapság nagyon sok emberből hiányzik.

Télen, nagy hidegben mindenképp javasolt a nadrág alá harisnya, vagy valamilyen alsó réteg, erre mindenki a saját kényelme és tapasztalata szerint gondoljon előre, mert az úton ráeszmélve már nem a legjobb, hiszen ez a munka megszakításával jár.

Zokni: túra zokni: kb. 2500 Ft /pár: legalább 4 db kell belőle

 Ma már rengeteg féle zokni kapható, azonban nagyon fontos a lábad egészsége szempontjából, hogy olyan zoknit használj, ami a lábadat nem szenvedésre ítéli, hanem könnyed szabadságra engedi.

 A láb bőrének felszíne alatt kb. 250 000 ezer verejtékmirigy található. A túra zoknik egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a cipőben keletkező verejtéket és párát elvezetik. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen anyagból készül!

 A pamut ugyan puha, mégis, soha ne próbálj pamut zoknit használni leolvasáshoz. A pamut ugyanis (nemcsak zokni esetében, hanem más ruháknál is!) benntartja az izzadtságot, ami nemcsak a munkádat, a járásodat nehezíti meg. Ha pamut zoknit használsz, akkor lényegében megfojtod a lábad és iszonyatosan fáradttá válsz már az első napodon. Ha pedig hosszútávon végzed a munkát, akkor különböző betegségek előidézője is lehet, amikről majd a kezdőknek szóló részben írok.

 Véleményem szerint fontos, hogy a túra zokni, anyaga gyapjú legyen, ami télen nagyon jó hőszigetelést nyújt a lábadnak. Vannak kifejezetten téli és nyári zoknik, de hidd el, a 4 évszakos zokni is tökéletes választás, ha gyapjú, mert nyáron sem lesz meleg! A gyapjú ugyanis nyáron is hűvösen tartja a lábat: az apró gyapjúszálak elviszik a lábtól a nedvességet, majd az anyag felületére vezetik, ahol az elpárolog: így ez a párolgás lényegében hőt von el a lábtól, azaz egy természetes hűtő szerepet fog betölteni.

 A túra zokni ezen kívül kipárnázza a lábad a bakancsban, így kényelmesebb lesz a járásod, valamint megóvja a lábad a mechanikai hatásoktól és a hidegtől is.

 Célszerű egy nap egyszer kicserélni a zoknid, s nemcsak azért, mert ez a csere a frissesség erejével hat a lábra, hanem mert a sok járásba bizony a láb vastagabbá válik a nap folyamán. Reggel ezért jobb a vastagabb zokni, délutánra pedig egy vékonyabb.

 Zokni vásárlásánál nagyon figyelj oda, hogy se túl bő ne legyen a zokni, se túl szűk: a zokninak a lábadra kell simulnia! Ha bő, akkor állandóan el fog csúszni, ha pedig szűk, akkor az sajnos a vérkeringésednek fog ártani.

 Fontos még megemlítenem a sízokni hasznosságát! Igazán nagy hidegben, amikor eléri a mínusz 10 – mínusz 15 fokot a hőmérséklet, egy sízokni igazi csodát tesz! Nem javaslom a rendszeres használatát csak azért, mert hideg van, tél van, de igazán nagy mínuszokban a túrazoknira fel szoktam húzni, ez megfelelő védelmet ad az egész napos kinti gyaloglásban, főleg, ha hó is van, mert ilyenkor fokozott hideg éri a talpat, ami nemcsak rossz érzetet ad, de komoly betegség okozója is lehet, ha nem vigyázunk.

Cipő: színbőr, vízlepergető munka – vagy túra bakancs: 10-20.000 Ft / pár: legalább 2 db téli és 2 db nyári kell belőle

 Mindenekelőtt szükséged lesz minimum két bakancsra. Egy nyári és egy téli munkabakancsra. Fontos, hogy a téli bakancs valódi bőrből legyen, a nyári pedig mindenképp vízlepergető tulajdonságú. 

 Vásárlásnál fontos, hogy ne internetről rendelj, hanem személyesen próbáld fel a cipőt és abban a zokniban, amiben dolgozni fogsz.  Egy számmal nagyobbat érdemes vásárolni, mint egyébként, magam úgy szoktam, hogy egy túra zoknira húzok egy sí zoknit és abban próbálom a túrabakancsot. Ha így kényelmes, nem szorít, akkor az sí zokni nélkül pont jó lesz az egész napos munkához.. Próbánál fontos, hogy mind a két cipőt vedd fel, fűzd be rendesen és végezz benne gyakorlatokat: járás, guggolás, s ha van rá lehetőség, lépcsőzés. Ha a lábad, sarkad mozog a cipőben, próbálj meg egy fél számmal kisebbet. Ha pedig szorosnak érzed, akkor egy fél számmal nagyobbat.

 Ha van lehetőséged rá, jó, ha két párral rendelkezel mindkettőből és naponta váltod, vagy ha úgy van rá lehetőséged, pl. haza tudsz menni napközben, vagy autóval jársz, akkor 1 napon belül is legalább egyszer cipőt cserélsz.

 Semmiképp sem ajánlom, hogy sportcipőbe, szandálba, vagy ne adj isten utcai cipőbe taposd az utad. Mint fentebb láthattad, igen durva terepeken kell majd megküzdened. Ha sikeresen akarod végezni a munkát és valódi eredményt akarsz elérni, akkor nem mehetsz szandálba, vagy sportcipőbe. Egyszerűen nem erre találták ki ezeket. Sárban, porban, mohában, gazban, vízben, tüskékben, szöges deszkákon kell sokszor evickélned. Hiába figyelsz, a lábad nagyon kell védened. Ha a lábad megsérül, vagy munkaképtelen leszel, vagy nagyon nehezen fogsz haladni. Kérlek, vedd komolyan a lábad védelmét és bár nem kötelező, mégis, válaszd a munkabakancs használatát! Ez fog megfelelő védelmet és biztonságot adni számodra. Védi a kutyaharapások ellen is a lábad fejét és a különböző csapda lehetőségektől is.

 A bőr bakancsokkal kapcsolatban még annyit fontos megjegyezni, hogy nagyon fontos a megfelelő ápolás már a vásárlás után, azonnal! Ezért célszerű már előtte alaposan megtanulni ennek szabályait, amire itt most nem térek ki, mivel ennek utána tudsz nézni más oldalakon is. De nagyon fontos az ápolás! Ha ezt megteszed, cserébe egy nagyon hű társat kapsz a munkádhoz!

A lábakat tisztelni kell!

 Mint kiderült tehát, az én véleményem szerint a láb felszerelése a legfontosabb egy leolvasónak ruhailag -ha van ilyen szó-, gyakorlatilag egész nap óriási megterhelésnek teszed ki a lábaidat. Ha biztosítod számára a luxus körülményeket, akkor jól fogja érezni magát és segíti a munkádat. Ha nem, akkor bosszút fog állni rajtad és megnehezíti a mozgásod, tönkreteszi az egészséged, s ezzel a közérzetedet, a hangulatodat, mindenedet. 

 A lábakat tisztelni kell, hiszen az egész testedet hordozzák. Ha pedig egész nap talpalsz és nem irodai munkát végzel, akkor ezért cserébe sokkal inkább biztosítani kell számukra a kényelmet. Ez egy annyira fontos téma, amiről a kezdőknek szóló részben külön fogok majd írni. Ami most fontos, hogy szánj rá havonta minimum 10.000 Ft-ot, s tűzd ki célul, hogy 1 év alatt beszerzed azokat a fontos ruhakelléket, amik létszükségesek a leolvasói munka hosszútávú, sikeres végzéséhez.

Végezetül a ruha jelentőségéről néhány szót:

 Hogy a ruha teszi-e az embert emberré, vagy sem, azt nehéz megválaszolni. Mátyás király meséi számomra azt igazolják, hogy igenis a ruha határozza meg azt, hogy az emberek miként viszonyulnak a másikhoz. Csakhogy ez a viszonyulás semmiképp sem őszinte viszonyulás. Fontos neked az emberek rajongása, mosolya, olyan energiával töltenek el, mint a színészeket a taps? Megkaphatod! De ne a ruháddal akard elérni ezt! Ha a nagyon szép ruhád miatt lesznek kedvesek hozzád, az sohasem igazi tisztelet, mert az nem a Te személyednek, hanem az elegáns megjelenésednek szól csupán.

 Igazi, őszinte tiszteletet, kedvességet akkor fogsz kapni, hogyha az egyszerű megjelenésed ellenére szeretni és kedvelni fognak. Ezt pedig nem a ruhával, hanem a tetteiddel fogod bizonyítani.

 Visszatérve Colombo hadnagyra, mindig akkor ismerték fel képességét, akkor döbbentek rá, hogy mekkora nagy nyomozó, amikor kiderítette a sok apró részletből, hogy ki a bűnös. Ha egy nagyon jó megjelenésű, elegáns ember faggatta volna őket, talán óvatosabbak lettek volna ezek az emberek.

 A ruha miatti tisztelet, szeretet, kedvesség sohasem őszinte, csakúgy, mint a szépség miatti rajongás sem. Az igazi tiszteletet akkor fogod megkapni, ha nem fényezed magad, s a puritán külsőd mögött felfedezik a valódi értékeidet.

 A nagy görög hadvezér, Philopoiménosz a legenda szerint egyszer Megarába készült. Vendéglátójának felesége a hírre előkészületeket tett a vacsorára. A házigazda még nem jött haza, amikor megérkezett az egyszerűen öltözködő Philopoiménosz. Az asszony azt gondolta, hogy valami szolgaféle, s odatette segíteni a munkában, Philopoiménosz pedig levetette zekéjét, s kezdett fát hasogatni. Hazatért a férj, s amikor előkerülő vendéget meglátta, felkiáltott:

– Mit jelentsen ez, Philopoiménosz?

A hadvezér erre nevetve válaszolt:

– Mi mást, mint hogy bűnhődöm egyszerű külsőmért!

 Az biztos, hogy a ruházatod alapján sokan fognak megítélni. Nehéz úgy öltözni, hogy az emberek szemében ne legyél egy igénytelen ember, de egy beosztásánál többnek látszó valaki sem, ráadásul a saras-koszos udvarok, utcák, lefröcskölő autók, rád ugró kutyák és egyéb hatásoknak ne a legjobb ruháid viseljék a kárát.

 Hogy az emberek miként ítélnek meg, azt pillanatnyilag lehet, hogy a ruházatod nem fogja pozitívan befolyásolni, de én úgy gondolom, inkább nézzenek egy egyszerű embernek, s később megismerve lássák meg benned azt, aki vagy, mint hogy túlzott elegáns ruházattal téveszd meg az embereket, akik később esetleg csalódnak benned. Másrészt kiváló emberismeretet is csak egyszerű megjelenésben szerezhetsz. Ahogy Mátyás király is csak álruhában tudta az emberek valódi arcát kideríteni, úgy Te is csak egyszerű megjelenésben leszel képes erre. Ha az őszinte arcukat akarod látni az embereknek, ne elegánsan öltözz, hanem egyszerűen.

 Leolvasóként semmiképp se akarj képviselő jelöltként mutatkozni az emberek előtt!

 József Attila után szabadon:

Hagyd a dagadt ruhát másra! Koncentrálj a leolvasásra!

 

Mónus Tamás, 2018. December 29.

Vissza a topikba