Miért nyúl a nyúl?

  A nyúl különös állat. Véleményem szerint a legkülönlegesebb a világon. Egy biztos, az emberiséget a leginkább rabul ejtő, leginkább foglalkoztató lény az egész világon, ami erősen meg is osztja a társadalmat.

 A nyúlról való gondolkodás nemcsak népek között, de népen belül ember és ember között is erősen eltérő érzelmeket vált ki.

 • Gyermekeknek édes kicsi plüss, akit lehet nyúzni, az nem ellenkezik, nem harap, nem karmol.
 • Állatbarát felnőttekben, vagy gyermeket nevelőkben még él ez a házi kedvenc sztereotípia, mások a húsvét fontos és elmaradhatatlan kellékének tekintik.
 • Vannak, akik a macskával, kutyával teszik egy rangsorba, mint házi kedvenc, akit megenni undorító állatkínzás.
 • Míg mások előszeretettel fogyasztják a nyulat, miképp a csirkét, vagy más állatot.

   Tény azonban, a nyúl senki számára nem egy semleges állat, s a legnagyobb vallásokban is fontos szerepet kap, de erről majd egy későbbi cikkben írok.

   A nyúl valójában egy nagyon értékes és kiváló összetételű állat. Évtizedek óta tartok nyulakat, így nagyon jól ismerem testüket, lelküket, egész lényüket. A nyúl más állatokkal ellentétben semmilyen állati fehérjét nem fogyaszt. Sokan a csirkékről is azt gondolják, hogy csak zöldet fogyasztanak, pedig ez tévedés. A csirkék, főleg a nagyüzemben tartottak rengeteg fehérjét kapnak, maga a tápok nagy része is az, attól fejlődik oly gyorsan a testük, hogy 6 hét alatt egy napos hús hibridből 3-4 kg-os, vágható állat válik. Vajon ez normálisnak nevezhető? Vajon mit tartalmaz egy ilyen csirke húsa?

   A nyúl ezzel szemben, még ha csak állati fehérjét kapna, akkor sem enne belőle, mivel kizárólag a növényi táplálékokat fogyasztja el. Így van felépítve, nem vegetáriánus lett, hanem annak született és ezen nem tud változtatni. A nyúl eledele a természetes gabonák, mint az árpa, zab, búza, a zöldségek termései, zöld szárai, a lucerna és réti széna, itala pedig a tiszta víz.

   Van-e ennél tökéletesebb táplálék? A nyúl nem önfegyelemből táplálkozik helyesen, nem azért, mert egészséges akar lenni, hanem azért, mert ilyennek lett teremtve. Sosem kacsintgat félre, sosem kíván meg egy finom zsíros falatot, míg más állatok boldogan.

  Tyúkokkal is gyerekkorom óta foglalkozom, így tudom, a tyúk is, bár zöldevőnek van elkönyvelve, bizony rajong egy-egy finom, főleg kövérebb husiért, zsíros szalonnáért, bőrökért.

 A nyúl tehát életformájából következően egy csodálatos összetételű hússal ajándékozza meg az embert, ami az egészséges életmódot követőknek kifejezetten ajánlott.

 • Míg egy sertés dagadónak 12 %-a, addig a házi nyúlnak 21 %-a fehérje, ami rendkívül gazdagnak számít.
 • A nyúlhúsnak kedvező az aminosav-összetétele is, ami főként a fejlődésben lévő gyermekek, a beteg emberek, az erős fizikai munkát végzők és a sportolók számára nagyon fontos.
 • Sok vitamint tartalmaz, pl.  B3-, B6- és B12 vitamint, foszfort, vasat és szelént.
 • Míg egy sertés dagadó zsírtartalma 42 %, addig a nyúlhús zsírtartalma mindössze 8 %!
 • Koleszterin tartalma is nagyon alacsony, sőt koleszterincsökkentő hatással is bír a fogyasztása.
 • A sertés-, a marha- vagy a birkahússal összehasonlítva a nyúlhúsnak az energiatartalma is kisebb.
 • Mindemellett nagyon könnyen emészthető hús. 10 dkg húsban kb. 200 kalória van.

  A nyúlhús tehát ideális választás az egészséges életmód követőinek. Összetétele miatt fokozottan ajánlott a fogyasztása:

 • fogyókúrázóknak
 • szív- és érrendszeri betegeknek
 • magas vérnyomásban szenvedőknek (ugyanis a nátriumtartalma is alacsony)
 • vérszegényeknek  (jelentős forrása a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminnak)
 • terhes nőknek (nagy mennyiségben tartalmaz B12 vitamint, és vasat)
 • időseknek (ugyancsak a magas B12 vitamin tartalma miatt)
 • kisgyermekeknek (kedvező élettani hatása miatt bébiételeket is készítenek belőle)

   Véleményem szerint a nyulat lehet egyszerre szeretni, mint háziállatot, s mint finom eledelt. Én mindent megteszek, hogy amíg nálam él egy nyuszi, megkapjon minden jót, ami neki fontos, úgy a kedvenc táplálékokat és a gondos törődést, szeretetet is. Ugyanakkor tisztelve a természet törvényeit, elfogadva, hogy ezt a csodálatosan ideális húst nekünk, embereknek alkotta a Teremtő, boldogan készítem el a legkülönfélébb módokon, hogy szolgálja saját magam és szeretteim egészségét…

   S hogy válaszoljak a címben feltett kérdésre… Sokáig azt hittem, hogy valamiért nyúl, azaz a kezét nyújtja. Pedig nem. Nyúl, azaz nyúlik.

 Egész testével hosszasan. S nyúlik lénye, története szerte a világban, hogy az a szerény, pici teremtmény ismertté váljon az emberek előtt. Hát ezért nyúl a nyúl.

  Nyújtsd a kezed Te is érte, nyúlj érte, hogy elmondhasd: megérte!

 Kívánom, hogy egyre több magyar ember megértse az ebben a húsban levő csodát, s amellett, hogy kedves kis szőrmóknak, plüssnek tartjuk, akit babusgatni kell, felismerjük benne azt a csodálatos energiát, táplálékot, amit a Teremtő beleteremtett ebbe a kicsi, édes formába.

  Nem mindegy azonban, hogy milyen nyulat és hogyan készítesz el. Ha kiválasztasz egy rossz helyről származó nyulat, vagy épp egy nem igazán jó receptet, bizony tévesen, ítéletet alkothatsz magáról a nyúlról is, mint eledelről. Ehhez kívánok későbbi írásaimban segítséget nyújtani, hogy mindazokon a kudarcokon, amiken én átmentem, Neked már ne kelljen átmenned és már az első nyúlhús, amit elkészítesz, emlékezetes, gasztronómiai élmény legyen Neked!

Mónus Tamás, 2017. November 24.

Vissza a topikba