Munkát keresve…

 Sok tekintetben szomorú karácsony az idei, én is azok közé tartozom, akik ajándék helyett csapást kaptak a sorstól. Karácsony előtt két héttel ugyanis bejelentették: nem folytathatjuk a munkánkat.

 S bár tudom, képtelenség elhelyezkedni mostanság, főleg, így év végén, mégis, hitemet fel nem adva, elkezdtem böngészni az álláshirdető oldalakat.

 Egy hét keresgélés után már jól meg tudom szűrni a hirdetéseket, hamar felismerem, már a cím alapján, melyik valóságos, és melyik szélhámos.

 Mindig elcsodálkozom, amikor neves, több évtizede működő hirdetőlapokban komolytalan, gátlástalan, csaló hirdetéseket találok. Egyrészt sajnálom, hogy mennyi idő rámegy, míg ezek között találni tudok egy-két értékes, valódi munkalehetőséget, másrészt sajnálom azokat az embereket, akik bedőlnek a szélhámosok ígéreteinek.

  A LEHETŐSÉG ADOTT, ÉLJ VELE! – írja az egyik hirdető, amiből azonnal látható, hogy nem komoly állást ajánl. Ennek nevetségesebb, már-már az embert ostobának néző változata, amikor ezzel a szöveggel jelenteti meg hirdetését egy elméletben munkaadó valaki:

 KETTŐ TUTI FIZETŐ MUNKÁT KÍNÁLOK! JA ÉS EZ NEM LEHUZÓS ÁTVERÖS!!

  Ez már nekem kicsit sok! Ilyen szöveget hétköznapokon, a tömegközlekedésen gyakorta hallok, de egy álláshirdetésben talán nem ilyen stílusban kellene megszólítani a kétségbeesett álláskereső embereket.

 MUNKALEHETÖSÉG MINDENKINEK, SZAKKÉPZETTSÉG NÉLKÜL – olvasható ez az ugyancsak gyakori, tipikusan nem állást, hanem sok-sok pénzt ígérő hirdetésben. És egy cinikusan vigyorgó smile is ránk kacsint mellette, elárulva, itt bizony arról a régi, megszokott munka internetes változatáról van szó, amit még gyerekkoromban indítottak el agyas munkakerülők:

 Válaszboríték ellenében anyagot küldünk, hogyan lehetsz gazdag!

  Annak idején, tizenévesen, még gyerekként vettem a fáradtságot osztálytársammal és elmentünk a megadott pesti címre, amire a válaszborítékot kellett volna küldeni. Az illető meghökkent a látogatáson, azt mondta, személyesen nem ad felvilágosítást. Mondtuk neki, nagyon messziről jöttünk, legyen olyan kedves és meséljen a nagy lehetőségről. És akkor beengedett a lakásba, megmutatta a rengetek borítékot, amit már küldtek neki.

– Látjátok? – kérdezte tőlünk, ez a sok ember mind a munka iránt érdeklődik. És valóban nagyon sok volt, több ezer, a szoba egy tetemes részét kitöltötte a levélhalmaz.

– De mi benne a pénz? – kérdeztük érdeklődve, mire nagy nehezen elárulta, hogy a válaszborítékban munkaanyagot kínál az embereknek, amit azonban 800 Ft utánvéttel küld el. Abban ígéri a részleteket. És az emberek hiszékenyen, bután kifizetik a pénzt, s a levélben csak annyi szerepel: hát így tudsz te is meggazdagodni.

 Akkor gyerekkoromban csak annyit tudtam erre mondani: ügyes. De mivel sosem tudnék becsapni senkit, ezért nem is kezdtem bele, de megdöbbenve láttam, hogy még egy évtized múltán is jelennek meg az efféle hirdetések. Sőt, megjelent az internetes változatuk, mindenhonnan becsapják a hiszékeny népet.

 NINCS MUNKÁD? MINIMÁL BÉR? KÉT- HÁROM HÓNAP ÉS KIRÚGNAK? EZ NEM JÓ – Szól a következő hirdetés címe, majd rákattintva a következő olvasható:

 ÚGY ÉRZED ÁTVERT A FŐNÖKÖD? EDDIG JÓ VOLTÁL, HŰSÉGESEN NYOMTAD A MELÓT? ÉS MOST? JÁRSZ JELENTKEZNI EGY KIS APRÓÉRT? AZ EGÉSZSÉGED SEM A RÉGI? TEHETETLEN VAGY? GYERE PRÓBÁLD KI MAGAD. NEM FOGOD MEG BÁNNI! MINK SEGÍTÜNK.

 Nyomtad? Mink? Hát, nem is tudom, miféle világ ez, ahol ilyen szöveggel lehet álláshirdetést feladni?!

 A kedvencem azonban a mai hirdetések között ez volt:

 KERESEK HOSSZÚTÁVRA EGY FIATAL TÁRSALKODÓNŐT (18-22), HETENTE 2-3-SZOR, MAGAS FIZETÉSSEL, BUDAPESTEN.

  És egy e-mail cím mellé.

 Vajon mire gondol pontosan a hirdető? Hetente kétszer társalkodni akar? Hm…

 Masszőr koromból még vannak emlékeim. Meghirdettem, hogy vállalok gyógymasszázst, és aztán csörögtek a telefonok. Pedig csak egy helyi hirdetőlapban adtam fel a hirdetést. S bombáztak a kérdésekkel:

– Férfiakat is vállal? – Kérdezte a hang.

– Nem értem a kérdését, miért ne vállalnék? – Feleltem.

– Hát tudja… – Szólt vissza sejtelmesen.

– Nem, nem tudom! – Mondtam, mire az ember zavartan letette a telefont.

 Rengeteg félreértő telefonáló hívott, volt, aki nem akarta elfogadni, hogy nincsen kolleganőm. De hát akkor ki masszíroz? – kérdezte újból és újból.

 Persze, lehetséges, hogy tényleg társalkodónőt keres a hirdető, csak már én vagyok gyanakvó, hiszen látom, milyen is ez a világ.

 Munkatárs kellene megbízható nem dohányzó stb, stb… – Áll a következő elém táruló hirdetésben. Kissé fura, már ennyire rohanunk, hogy kiírni sincs idő a feltételeket? Milyen interjúra lehet itt számítani, ha már a hirdetést normálisan megszerkeszteni sincs idő?

 Vajon ezt a rengeteg szélhámosságot miért nem tudják megszűrni? Akik visszaélve a munka nélkül maradt emberek hiszékenységével, a maradék kis pénzüket is kiveszik a zsebükből.

 Rengeteg az olyan hirdetés, ahol alkalmazottat keresnek, ráadásul főállásban. Hát erre aztán gondolom, mindenki ráharap, ez kell nekem! Az ilyen címtől már eleve nem várok sokat, s nem is érdeklődésből, inkább kíváncsiságból nézem meg, milyen részleteket árul el. A részletekben sem szűkíti a feltételeket, nem ír a munkáról, ehelyett mindenkit felvesz egy irodaházba, csak meg kell nézni egy weboldalt.

 A weboldalon persze semmi sincs, csupán reklám bannerek, vagy google hirdetések. Ezeket a naiv internetező megnézi, persze semmilyen állást nem talál. Ugyanakkor a kattintások után valaki nagyon jó kis pénzeket kap a Googlétől vagy más reklámozótól.

 Hát ez korunk legnagyobb átverése. Pénzt ugyan nem vesz ki a zsebekből, de szegény álláskereső társaim idejét, energiáját alaposan felemészti.

 Én csak magamban mérgelődöm, miért nincs egy internetes rendőrség, hiszen korunkban már az interneten történik az, ami azelőtt a való életben: itt csapják be az emberek egymást, itt akarnak egyesek meggazdagodni, és itt esnek annyian áldozatául egy gonosz, evilági jelenségnek.

 Remélem, mind többen megértik, hogy munkát semmi esetre sem pénzért kapunk, ahol fizetni kell, az eleve szélhámosság. És remélem, azt is megértik interneten állást kereső sorstársaim, hogy reklámokra, bannerekre sosem szabad kattintani. Az idő megy, egyesek pedig ebből nagy pénzekhez jutnak.

 Jó lenne, ha lenne már végre egy kis rend az interneten. Jó lenne, ha a szélhámosokat, pénzt ártatlanokból kicsalókat rendre elkapnák és megbüntetnék. Jó lenne hinni, hogy az álláshirdetések mögött valódi munkaadók kínálata olvasható, nem pedig időt és energiát felemésztő szélhámosok próbálkozásai.

 Mónus Tamás, 2012. December 15.

Vissza a topikba