Sikeres házaspárok játékszabályai – 1.rész

 • Ha valamilyen hibát követ el a társunk, vagy ügyetlenkedik valamiben, pl. kiborítja a poharat az asztalra, vagy leejt egy tányért és az összetörik, akkor nem szidni le érte, hiszen velünk is megeshetett volna (akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy velünk ez soha!). Még ha kár is keletkezett belőle, akkor is inkább nevetni, kacagni rajta és valami vicceset hozzámondani, hiszen arra kell gondolni, hogy sokkal értékesebb a kapcsolat épsége, mint akár egy tányér, vagy egy foltossá vált abrosz kára, amik csupán tárgyak, bármennyire is a szívünkhöz nőtt, nem lehetnek értékesebbek, mint a kapcsolatunk.

 

 • Probléma, feszült helyzet esetén lépjünk ki önmagunkból és kívülről szemléljük magunkat. Mivel mások problémáját mindenki kisebbnek látja a sajátjainál, ezért ha kívülről nézzük magunkat egy kilátástalan helyzet, feszült hangulat során, és nem belülről nézzük a gondokat, akkor kiderül, hogy nem is reménytelen a helyzet. Ami ugyanis belülről tragédia, az kívülről sokszor nagyon komikus tud lenni. Akinek ez nem veleszületett képessége, az képes ezt megtanulni és alkalmazni a nehéz helyzetekben.
 • ARANYSZABÁLY:  ha bármilyen oknál fogva kizárólag a veszekedés marad az egyetlen lehetőség, akkor ezt kizárólag rímekben lehet megtenni. Akármilyen komoly dologról is van szó, ez ugyanis aranyszabály, amit nem szeghet meg egyik fél sem. Ez a rímekben való veszekedés minden egyes alkalommal elvezeti az agressziót és a méreg helyét a nevetés, a kacagás foglalja el.
 • A szeretet mellett fontos, hogy becsüljük és tiszteljük is a társunkat és ismerjük el az ő teljesítményét, munkáját is, ne csak a magunkét tartsuk fontosnak.

 

 • Fontos megismerni a társunk és megismerni őt a szélső helyzetekben. Ezeket a helyzeteket nem a kapcsolat elején, hanem később, az évek során hozza el az élet, így nem tudhatjuk, hogyan viselkedik a párunk olyan nem várt eseményeknél, amik nem történtek meg a kapcsolat elején. Ezeken a szélső helyzeteken néha meglepődünk majd, hogy miként viselkedik a párunk, de ilyenkor képesnek kell lenni elfogadni és megérteni őt. Minden ilyen helyzettel nagyobb ismeretünk lesz róla és ezeknek az elfogadása adja az igazi szeretetet, ami igazán tartóssá teszi a kapcsolatot. Általában ezekben bukik meg a legtöbb kapcsolat, mert a házaspárok tagjai a kapcsolat elején nem gondolták, hogy ezekben a szélső helyzetekben így viselkedik a párja. De fordítva is igaz: a párunk sem gondol rólunk sok mindent, csak az évek során ismer meg igazán, ezeket mindig képesnek kell lenni megbeszélni egymás közt és elfogadónak lenni egymás iránt.

 

 • Nem ütünk övön alul.

 

 • Ne múljon el soha a nap haraggal, azaz nem szabad úgy lefeküdni, hogy haragszunk a társunkra.

 

 • Nem kell tanácsokat adni a társunknak, csak akkor, hogy ha ő kéri ezt.

 

 •  A társunkat nem nevelni kell, mint egy gyermeket és főleg nem felelősségre vonni, hibáztatni.

 

 • Apró dolgokon soha nem akadni fenn: hogy van letéve a ruha, miért nem e helyére van téve a papucs, stb. Ezek a kapcsolatok megrontói, teljesen értelmetlen dolog emiatt veszekedni, nevelni, egy felnőttet úgy sem tud senki átformálni, legfeljebb kis időre, amíg a szerelem oly erős. Ehelyett fontosabb elfogadni egymást és nem ilyen apró vitákkal mérgezni meg a kapcsolatot és idegeníteni el magunktól a társunkat.

 

 • Ugyanakkor ha látjuk, hogy a párunk például nagyon rendszerető, akkor tiszteljük ezért és legyünk tekintettel rá. Legyünk figyelmesek akkor is, ha tudjuk, hogy nem fogja szóvá tenni. Ez nem a béke kedvéért történik, mint sok ideig-óráig jól működő kapcsolatban, hanem a társunk iránti tiszteletből. 

 

 • Ha feszült a párunk, képesnek kell lennünk megfordítani a sakktáblát, azaz feltenni magunkban a kérdést: miért is dühös a párunk? Ha nem mindent a saját szemszögünkből nézünk, hanem a párunkéba is belelátunk, akkor lehet sikeres együttműködő a kapcsolat.

 

 • Hagyni kell egymást élni: nem szabad kisajátítani a másikat, de nem is idegenként élni egymás mellett. Fontos, hogy legyenek közös programok, akár kirándulás, akár koncert, vagy bármi más, de legyen meg mindkét félnek a saját élete, a saját társasága is.

 

Mónus Tamás, 2018. Október 12.

Vissza a topikba